PICARDIENPAIMENKOIRA
(BERGER DE PICARDIE)

Ryhmä: 1 FCI:n numero: 176 
Hyväksytty: FCI 23.1.2009 Kennelliitto 18.2.2010 
Alkuperämaa: Ranska

Käyttötarkoitus: Paimen- ja vahtikoira.
FCI:n luokitus: Ryhmä 1 lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat), Alaryhmä 1 lammaskoirat, Käyttökoetulos vaaditaan

LYHYT HISTORIAOSUUS: Picardienpaimenkoiran alkuperä ulottuu kauas historiaan. Ei voida varmasti sanoa, että picardienpaimenkoira olisi lähtöisin nimenomaan Picardien alueelta. On mahdollista, jopa todennäköistä, että näitä koiria olisi esiintynyt laajemmalla alueella, sillä karkeakarvaiset lammas- ja karjakoirat olivat tyypillisiä kaikkialla Luoteis-Euroopassa. Ensimmäiset picardienpaimenkoirat arvosteltiin vuonna 1863 näyttelyssä samassa luokassa beaucenpaimenkoirien ja brienpaimenkoirien kanssa. Vuonna 1898 todettiin, että picardienpaimenkoira on oma rotunsa. Ensimmäisen rotumääritelmän laati Paul Megnin vuonna 1922, ja rotu tunnustettiin lopullisesti vuonna 1925. 

Rodun kehitys polki paikallaan aina toiseen maailmansotaan asti. Vasta sen jälkeen alkoi rodun elvyttäminen. Rodun alkuperäiseltä alueelta Picardiesta alettiin etsiä tyypillisimpiä yksilöitä jalostuskäyttöön. Rotuyhdistyksellä oli ollut useiden vuosien ajan vaikeuksia saada virallista tunnustusta, kunnes tunnettu kynologi Robert Montenot perusti vuonna 1955 yhdistyksen nimeltä "Les Amis du Berger Picard". Tämä yhdistys tunnustettiin lopulta vuonna 1959, ja Ranskan kennelliitto (S.C.C) hyväksyi uuden rotumääritelmän vuonna 1964. Nykyisen rotumääritelmän on laatinut rotuyhdistys ja sen puheenjohtaja J.C. Larive yhteistyössä R. Triquet'n kanssa.

YLEISVAIKUTELMA: Keskikokoinen, vahvarakenteinen, kestävä, lihaksikas ja hyvärakenteinen paimenkoira, joka ei saa koskaan olla raskas. Sen olemus on erittäin tyylikäs sekä seistessä että liikkuessa. Harottava karvapeite antaa oman leimansa koiran eloisalle ja valppaalle ilmeelle.
 
TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Picardienpaimenkoira on hieman korkeuttaan pitempi. Rungon pituus on 5-8 % säkäkorkeutta suurempi. Nartut ovat yleensä hieman pitkärunkoisempia kuin urokset. Kallo ja kuono ovat yhtä pitkät. Etäisyys kyynärpäästä maahan on puolet säkäkorkeudesta.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Tasapainoinen, ei aggressiivinen, arka tai levoton. Koiran tulee olla samalla sekä tottelevainen että rohkea. Nämä ominaisuudet saavat sen selviytymään helposti lammaslaumojen ajamisesta ja suojelemisesta. Picardienpaimenkoira on myös erittäin hyvä talon vahti ja erinomainen lapsirakas perhekoira.

PÄÄ: Ei raskas, vaan oikeassa suhteessa koiran kokoon nähden. Pää on hienopiirteisen meislautunut, mutta se ei saa näyttää suipolta. Sivusta katsottuna kallon ja kuonon linjat ovat yhdensuuntaiset. Päälle antaa oman leimansa karkea, harottava karvapeite: parta ja viikset sekä selvästi erottuvat (noin 4 cm:n pituiset) kulmakarvat, jotka eivät saa peittää silmiä.

Kallo: Edestä katsottuna otsa ei saa olla litteä, vaan hieman kaareutuva. Otsauurre hyvin vähäinen.

Otsapenger: Hyvin vähäinen; sijaitsee kuononkärjen ja niskakyhmyn puolivälissä.
Kirsu: Hyvin kehittynyt, väriltään aina musta. Sieraimet ovat hyvin avoimet .
Kuono: Voimakas; ei liian pitkä eikä suippo. Kuononselkä suora. Koiralla on jonkin verran partaa ja viiksiä. Posket: Hieman pyöristyneet. Huulet: Kuivat ja tiiviisti sulkeutuvat. Leuat / hampaat / purenta: Leuat ovat vahvat. Leikkaava purenta ja täysi hampaisto.
Silmät: Keskikokoiset, soikeat, vaakasuoraan sijoittuneet, eivät ulkonevat. Väriltään tummat. Värisävy voi olla tummempi tai vaaleampi karvapeitteen väristä riippuen, mutta ei koskaan pähkinänruskeaa vaaleampi.
Korvat: Luonnostaan pystyt, kärjistään hieman pyöristyneet, keskikokoiset, tyvestään leveät ja korkealle kiinnittyneet. Haja-asentoiset korvat hyväksytään, mutta ne eivät ole toivotut.

KAULA: Voimakas ja lihaksikas, kohtalaisen pitkä; liittyy sulavasti lapoihin ja on asennoltaan ryhdikäs ja ylväs.

RUNKO: Luusto voimakas muttei liian raskas. Lihakset ovat kuivat. Selkä: Suora. Lanne: Voimakas. Lantio: Hieman viisto, liittyy huomaamattomasti pakaroihin. Rintakehä: Syvä, ulottuu kyynärpäihin, mutta ei niiden alapuolelle. Rinnanympärys heti kyynärpäiden takaa mitattuna on noin 1/5 säkäkorkeutta suurempi. Kylkiluut ovat yläosastaan hyvin kaareutuneet ja jatkuvat litteämpinä rintalastaan. Alalinja ja vatsa: Vatsalinja hiukan kohoava.

HÄNTÄ: Luonnostaan pitkä. Koiran ollessa levossa hännän tulee ulottua kinnerniveleen ja kaartua kärjestä hieman ylöspäin. Liikkeessä häntä voi kohota hieman korkeammalle, ei kuitenkaan koskaan selän yläpuolelle. Karva on hännässä yhtä pitkää kuin rungossa.

RAAJAT

ETURAAJAT: Edestä ja sivulta katsottuna pystysuorat.
Lavat: Pitkät ja viistot. Kyynärpäät: Tiiviisti rungonmyötäiset.
Kyynärvarret: Suorat ja lihaksikkaat.
Välikämmenet: Hieman viistot.
Etukäpälät: Pyöreät, lyhyet ja tiiviit

TAKARAAJAT: Takaa katsottuna yhdensuuntaiset ja sivulta katsottuna pystysuorat.
Reidet: Pitkät ja lihaksikkaat.
Polvet: Polvinivel on vahva.
Kintereet: Kohtalaisen kulmautuneet, eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset. Välijalat: Kohtisuorassa alustaan nähden.
Takakäpälät: Pyöreät, lyhyet ja tiiviit. Ei kannuksia eikä ylimääräisiä varpaita. Päkiät ovat lujat. Kynnet ovat väriltään tummat.

LIIKKEET: Joustavat ja vapaat, tyylikkäät ja vaivattomat. Eturaajojen liike kohtalaisen pitkälle eteen ulottuva, ja raajat liikkuvat yhdensuuntaisesti.

KARVAPEITE
 
KARVA: Puolipitkä ja karhea, sormin tunnusteltaessa rahiseva. Karvan pituus on 5- 6 cm koko rungossa ja hännässä. Pohjavilla on hienolaatuista ja tiheää.
VÄRI: Kellanpunainen yksivärisenä, hiilikkona tai juovikkaana; tummanharmaa. Pienet valkoiset merkit rinnassa ja käpälissä sallitaan.
 
KOKO: Säkäkorkeus: Urokset 60 - 65 cm, nartut 55 - 60 cm. Sallittu poikkeama +/- 1 cm.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

VAKAVAT VIRHEET:

 • Kahden hampaan puuttuminen paitsi jos ne ovat alaleuan P4-hampaat (P1- hampaita ei huomioida) 
 • Käänteinen leikkaava purenta, jossa ylä- ja alaetuhampaat eivät kosketa toisiaan
 • Erittäin vaaleat silmät 
 • Selän päälle kiertyvä tai hyvin lyhyt häntä
 •  Kihartuva tai liian sileä karva; pehmeä tai villava karva
 •  Karva lyhyempää kuin 4 cm tai pitempää kuin 7 cm
 •  Raajojen asentovirheet, etenkin takaraajoissa, liikaa ulospäin kääntyvät käpälät, pihtikinttuisuus

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:

 • Vihaisuus tai liiallinen arkuus
 • Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen
 • Epätyypillisyys
 • Ylä- tai alapurenta, jossa ylä- ja alaetuhampaat eivät kosketa toisiaan
 •  Kahden P4-hampaan tai useamman kuin kahden muun hampaan puuttuminen (P1- hampaita ei huomioida)
 •  Herasilmä tai liian vaaleat, keltaiseen vivahtavat silmät
 •  Korvat, jotka eivät ole luonnostaan pystyt
 •  Häntä: surkastunut häntä tai hännättömyys
 •  Väri: Musta, valkoinen, harlekiini tai laikukas väri. Liian suuri valkoinen läikkä rinnassa. Kokonaan valkoiset käpälät. Valkoista muualla kuin sallituissa paikoissa
 •  Muu kuin rotumääritelmässä sallittu koko (poikkeama mukaan luettuna). Uros, joka on 67 cm korkea, tai narttu, joka on 62 cm korkea, voidaan hyväksyä, jos koira on erittäin korkeatasoinen
 •  Muu kuin rotumääritelmässä sallittu koko (poikkeama mukaan luettuna). Uros, joka on 67 cm korkea, tai narttu, joka on 62 cm korkea, voidaan hyväksyä, jos koira on erittäin korkeatasoinen

HUOM! Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin. Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.